‘Sahre’de sanat var
Seray Şahinler / Gaziantep – Gaziantep’in köklü sanayicilerinden SANKO Holding, 120. yılını sanatla kutluyor. Geçtiğimiz hafta açılan “Sahre” sergisi; Gaziantep’in bir aradalığını temsil eden Sahre geleneğinden beslenerek kurumun 120 yıllık bağlılık, kolektif çalışma, sürdürülebilirlik gibi ortak değerlerini yansıtan sanat eserlerinden oluşuyor. Ayça Okay küratörlüğündeki sergide Leyla Emadi, Fırat Engin, Murat Germen, Jennifer İpekel, Nergiz Yeşil ve Hakan Yılmaz’ın eserleri yer alıyor.
Şehrin tarihi hanlarından Pürsefa Han’da gerçekleşen sergide yer alan sanatçılar, firmanın faaliyet alanlarıyla bağlantılı çeşitli materyal ve üretim süreçlerinden esinle yeni işlere imza atmış. Bu kapsamda hanın avlusunda yer alan Leyla Emadi’nin “Kök” adlı yerleştirmesi; evrende her şeyin görünmez bağlarla birbirine bağlı olduğunu ve ‘kök salma’ eylemini hatırlatıyor. “Kök” aynı zamanda 3D yazıcı ile atıklardan üretilen sürdürülebilir bir malzeme olan biyokompozit ile betonun birlikteliğini sergileyen büyük enstalasyonlardan biri.
Deneysel bir süreç
Fırat Engin de yine sahre kültürünün kutlama, birleşme, buluşma ve paylaşma kavramlarına odaklanmış. Bu anlamla ilişkilendirilen Rafık, Hasbihal, Elden Ele, Vuslat gibi ifadeler, led neonlar ve perdelerle hanın tarihi duvarlarında ‘yaşatılıyor’. Nergiz Yeşil, tekstilin dönüştürülmüş kumaş ve pamuklarını, bakteri mayasıyla buluşturarak sanat-biyoteknoloji ve ekolojinin kesişiminin muhtemel senaryoları üzerine düşünüyor. Jennifer İpekel, geri dönüşümlü kumaşlar ve batik, dikiş ve kırkyama gibi geleneksel tekniklerle bölgenin efsane/destan, gelenek ve öğretilerini soyut bir biçimde yeniden canlandırmış. Hakan Yılmaz ise SANKO’nun tarihini dijital bir deneyim alanında sunuyor.
“Sahre” sergisi bu yönüyle SANKO’nun serüvenine bakarken, sanat üretiminde deneysel bir süreci de deneyimliyor. Sergi 9 Aralık’a kadar ziyarete açık olacak.